Managing Director: drs. Doede Vierstra RC
Ervaren Finance professional met een lange carrière bij toonaangevende internationale ondernemingen

Interim Management

Ervaring

Doede Vierstra heeft een brede ervaring als eindverantwoordelijke Chief Financial Officer (CFO) bij een aantal grote internationale ondernemingen in de volgende sectoren:

(Duurzame) Energie

Lid van de Raad van Bestuur (Vorstand) / CFO Odersun AG, 2010-2012

Verantwoordelijk voor de opbouw van de financiële functie, financiering en de contacten met Venture Capital.

Lid Raad van Bestuur/CFO, nv Nuon, 2006-2010

Verantwoordelijk voor Corporate Planning & Control, Corporate Information Office, ICT, Investor Relations, Tax & Subsidies, Treasury & Group Insurance, Risk Management, Corporate Purchasing, Facility Services en het Shared Services Centre.

Foods

CFO en Member of the Executive Board, Koninklijke Wessanen NV, 2005-2006

Verantwoordelijk voor het financieel-economische beleid, interne - en externe rapportage, treasury, belastingen, Investor Relations, ICT en Supply Chain.

CFO en lid Concerndirectie, Koninklijke Friesland Foods NV, 2000-2004

Verantwoordelijk voor financieel-economische zaken, treasury, belastingen, inkoop en de aansturing van de business-to-business werkmaatschappijen.

Unilever NV, 1985-2000

Diverse directiefuncties op financieel en operationeel gebied in werkmaatschappijen Nederland, Verenigd Koninkrijk, Thailand en Denemarken.

 

Odersun
Nuon
Wessanen
Friesland Campina
Unilever

Interim Management

Vanuit deze ervaring is Doede Vierstra in staat om snel in te springen als (financieel) bestuurder in geval van crisis. Hij is daarbij internationaal inzetbaar, en spreekt zijn talen goed. De opdracht bij Imtech Duitsland (zie hieronder) is een voorbeeld hiervan.

Praktijk case: Imtech Deutschland GmbH

Wat was de situatie?

Op 4 februari 2013 maakte Koninklijke Imtech N.V. een omvangrijke afboeking bekend in verband met onregelmatigheden bij een project in Polen. Hierop werden de CEO en de CFO van Imtech Deutschland GmbH, dat tevens verantwoordelijk was voor Imtech CEE (Central & Eastern Europe) en daarmee voor de gang van zaken in Polen, met onmiddellijke ingang ontslagen. Er was dringend behoefte aan tijdelijk management om controle te nemen van de situatie. Via Phoibos Finance B.V. werd Doede Vierstra in maart 2013 benoemd als interim CFO van Imtech Deutschland GmbH en de divisie Imtech CEE.

Imtech Deutschland GmbH

Foto: Maurits Kuyper bewerking Studio FD

Welke stappen zijn er genomen?

De crisis binnen Imtech CEE vormde een groot probleem voor Koninklijke Imtech NV

De eerste prioriteit van de interim CFO was om de precieze omvang van de fraude binnen CEE vast te stellen. Toen dat gebeurd was konden in mei 2013 de boeken in Imtech CEE gesloten worden met de controlerend accountant, en kon vervolgens het jaarverslag van Koninklijke Imtech N.V. worden afgerond.

Op basis van de nieuwe realiteit is er vervolgens een nieuw businessplan voor Imtech CEE geschreven, waarmee een meer realistische inschatting van de winstgevendheid kon worden gemaakt.

Daarnaast was er een onderneming met ruim 5.000 werknemers te besturen, met duizenden projecten voor klanten variërend van Airbus tot Vattenfall. 
Er is besloten een groot aantal (verliesgevende) projecten in Imtech CEE af te stoten.
De bestaande regio-organisatie werd aangepast naar een landelijk geïntegreerde structuur.
Tevens werd een nieuwe aanpak van project management geïntroduceerd.

Wat is er bereikt?

In november 2013 stond de nieuwe organisatie in Duitsland en CEE in de steigers, en kon de verantwoordelijkheid worden overgedragen aan een geheel vernieuwd management team.